Even voorstellen…

Wanneer je besluit je kind naar een kindercoach of kinderyoga te laten gaan, dan wil je uiteraard graag weten bij wat voor persoon je kind terecht komt en daar een goed gevoel bij hebben. Daarom zal ik mezelf hier even voorstellen en iets meer vertellen over wie ik ben, wat mijn achtergrond is en hoe De kleine krijger is ontstaan.

 

Kennismaking met yoga

Foto van Sjakkelien Tilma | De Kleine Krijger | even voorstellen | Maria Hartog

Mijn naam is Sjakkelien Tilma en ik heb van jongs af aan altijd veel in mijn hoofd gezeten; je zou kunnen zeggen dat ik er woonde. Ik was al ruimschoots volwassen toen ik 10 jaar geleden yogalessen ben gaan volgen bij YogaCentrum Maria Hartog. Vanaf de eerste les merkte ik dat ik door yoga eindelijk mijn gedachten even stil kon zetten en mijn lichaam kon voelen. Dat voelde als een verademing en het gaf me veel rust, meer vertrouwen en een betere basis. Sinds die eerste les zijn er nog vele gevolgd en inmiddels kan ik me een leven zonder yoga niet meer voorstellen.

 

Kinderyogaopleiding

Daarna kreeg ik steeds vaker het gevoel dat ik hiermee iets wilde gaan doen, vooral omdat ik dagelijks met kinderen werk. Het gevoel dat het goed voor mij was geweest als ik als kind al yoga had kunnen doen, liet me maar niet los. Als je als kind al leert hoe je je lichaam kunt voelen en ontspannen, heb je daar wat aan voor de rest van je leven. Toen ik hoorde over een opleiding Kinderyoga heb ik me dan ook niet bedacht. Ik ben deze opleiding gaan volgen bij De Weideblik in Wageningen. In 2009 heb ik deze opleiding met veel plezier gevolgd en afgerond.

 

Hoogbegaafde leerlingen

Deze opleiding Kinderyoga bleek een mooie aanvulling op mijn werk in het basisonderwijs, waar ik sinds 2005 werkzaam ben. Vlak na het afronden van de opleiding Kinderyoga ben ik gaan werken op mijn huidige school, waar ik met een aantal collega’s voltijdsonderwijs voor hoogbegaafde leerlingen heb mogen opzetten en verder vormgeven. In deze periode heb ik veel geleerd over hoogbegaafdheid en het lesgeven aan deze uitdagende doelgroep.

 

Hoogsensitiviteit

In deze jaren ben ik ook in aanraking gekomen met hoogsensitiviteit, aangezien dat regelmatig voorkomt in combinatie met hoogbegaafdheid. Het was voor mij een uitdaging om me hierin te verdiepen en zo deze kinderen beter te kunnen ondersteunen. Deze zoektocht was voor mij vooral heel bijzonder, omdat voor mij duidelijk werd dat ik zelf hoogsensitief ben. Ik kreeg dus niet alleen meer inzicht in de kinderen die ik les mocht geven, maar leerde ook mezelf beter te begrijpen. Het belangrijkste inzicht voor mij was dat ik zoveel in mijn hoofd ben gaan zitten om alle indrukken die ik binnen krijg maar niet te hoeven voelen. Dit zag ik regelmatig terug bij kinderen in mijn groep.

 

Kinderyoga in de klas

Aangezien ik zelf heb ervaren dat yoga mij erg helpt om uit mijn hoofd te komen en meer te voelen, heb ik in mijn lespraktijk vaak elementen en oefeningen gebruikt uit de kinderyoga. De kinderen reageren hier erg positief en enthousiast op. Kinderen worden er rustiger van, staan steviger in hun schoenen en kunnen zich beter concentreren. Maar het allerbelangrijkste is dat ze het leuk vinden en er steeds weer om vragen.

 

Kindercoaching

Rond dezelfde periode ben ik via school in aanraking gekomen met oplossingsgericht coachen en ik merkte dat dat me ontzettend enthousiast maakte. Ook zag ik gelijk de mogelijkheden in combinatie met de kinderyoga. Met de combinatie van deze twee kun je kinderen een mooie koffer vol gereedschap meegeven waar ze nu en de rest van hun leven wat aan kunnen hebben. Om me nog wat breder te oriënteren op het gebied van kindercoaching, ben ik momenteel bezig met een opleiding holistische kindercoaching, bij De Weideblik.

 

De combinatie van kindercoaching en kinderyoga geeft mij erg veel energie en voldoening. Ik vind het prachtig om te zien hoe kinderen door middel van oefeningen, spel en gesprekken kunnen opbloeien en meer zelfvertrouwen mogen ontwikkelen. Elk kind heeft in potentie de oplossingen in zich; ze hebben soms alleen iemand nodig die ze dat laat zien en ervaren.

 

De Kleine Krijger

Ik heb jaren met veel plezier lesgegeven in het basisonderwijs en daar erg veel voldoening uitgehaald. Op dit moment (2016) zit ik in een overgangsfase en merk ik dat ik in mijn lespraktijk te weinig tijd en ruimte ervaar om elk kind te bieden wat het nodig heeft om helemaal zichzelf te mogen en kunnen zijn. Ik merk dat dat steeds meer gaat wringen bij mij en daarom heb ik besloten om me meer te gaan richten op de kindercoaching en kinderyoga. Uit die wens is mijn praktijk De kleine krijger ontstaan.

 

Wil je meer lezen over de herkomst van de naam De kleine krijger, kijk dan bij de uitleg over de naam.