Wanneer kindercoaching?

Als ouder streef je ernaar dat je kind zich goed voelt en gelukkig is. Maar zoals volwassenen soms een periode wat minder in hun vel kunnen zitten, kunnen ook kinderen dat ervaren. Je kind zit mogelijk niet lekker in zijn of haar vel door een teveel aan prikkels, kan zich moeilijk concentreren, heeft onzekere gevoelens of voelt zich (op school) misschien niet begrepen. Je kind kan last hebben van fysieke klachten door spanning, zoals buik- of hoofdpijn. Ook kan je kind kampen met slaapproblemen, faalangst hebben of bang en verdrietig zijn. In al deze situaties (en meer) kan een kindercoach erg waardevol zijn. Kindercoaching is een laagdrempelige, kortdurende en praktische begeleiding.

 

Coachkaart met spreuk, gebruikt bij de kindercoaching

Oplossingsgerichte werkwijze

Het kan erg verhelderend zijn om de situatie door te spreken en samen de uitdagingen goed in kaart te brengen. Dat alleen al kan ouders soms enorm opluchten. Daarna ga ik, als kindercoach, aan de slag met je kind en in sommige gevallen ook met jou en/of je eventuele partner. Het uitgangspunt van de coaching is dat je kind gereedschappen krijgt waarmee het leert om op eigen unieke manier om te gaan met de situatie. Ik werk daarbij oplossingsgericht; dat betekent dat ik niet diep inga op het ontstaan van de problemen, maar me vooral richt op de oplossingen; die zitten in het kind zelf verborgen, de zogenaamde hulpbronnen. Aan de hand van deze hulpbronnen werken we stap voor stap naar een oplossing toe.

 

Lichaamsgerichte oefeningen

Daarnaast maak ik gebruik van allerlei oefeningen vanuit de holistische kindercoaching en de kinderyoga. Dat zijn lichaamsgerichte oefeningen die kinderen op speelse wijze leren hoe zij zichzelf beter kunnen gronden en waarmee ze op een natuurlijke manier hun spanning kwijt kunnen raken. Ook oefeningen uit de mindfulness zet ik in als een situatie daarom vraagt. Deze oefeningen kunnen helpen de concentratie en het prestatievermogen te verbeteren, helpen beter te ontspannen en geven kinderen een positiever beeld van zichzelf. Daardoor krijgt een kind meer zelfvertrouwen en kan het rustiger reageren op situaties die moeilijker zijn.

 

Hoe ziet een traject kindercoaching er uit?

Vanaf deze plek kan ik niet concreet aangeven hoe een coachingstraject voor je kind er specifiek uit zal komen te zien. Dit is sterk afhankelijk van de hulpvraag, karakter en voorkeuren van het kind en de situatie. Na een (telefonisch) kennismakingsgesprek kan ik daar wat concreter in zijn.

 

Hier kun je wel alvast meer lezen over de werkvormen en methodes die ik gebruik.