Wat is kinderyoga?

Kinderen trekken er graag op uit om de wereld om zich heen te ontdekken. Hun grote nieuwsgierigheid laat hen hierbij alle zintuigen van hun lichaam gebruiken. Ze zien, horen, proeven, ruiken en voelen de wereld om zich heen. Dit gaat allemaal heel natuurlijk, maar het is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind.
 
Meestal ligt de nadruk hierbij op de wereld buiten hen. Kinderen hebben echter ook een rijke innerlijke belevingswereld. Ook daar valt een heleboel te ontdekken, al is daar over het algemeen veel minder aandacht voor. Weten wat er in jezelf leeft, geeft rust, vrijheid en zelfvertrouwen.
 
Kinderyoga is voor kinderen een manier om ook de rijke wereld binnen in zichzelf te ontdekken. Niet door alleen stil op een matje te zitten, maar juist door een afwisseling van beweging en ontspanning. Hierdoor voelen kinderen zich rustiger en meer ontspannen. Kortom, een kind is meer in evenwicht.

 

Voor wie is kinderyoga?

Een hartmandala van schelpen | Kinderyoga De Kleine Krijger

De vele oefeningen en de afwisseling van werkvormen maken kinderyoga geschikt voor iedereen. Door spelelementen te combineren met yoga-oefeningen wordt er ingespeeld op de belevingswereld van kinderen. Op deze manier is elke les weer anders en een avontuur op zich.
 
Elke oefening heeft een bepaalde werking. Zo geven aardingsoefeningen meer zelfvertrouwen en helpen ontspanningsoefeningen juist om rustig te worden of beter in te slapen. Ook kinderen die veel in het hoofd zitten, de denkers, kunnen baat hebben bij kinderyoga.

 

Effecten van kinderyoga

De oefeningen bevorderen onder andere het zelfvertrouwen,  het zelfbewustzijn, de lenigheid, het concentratievermogen en een goede lichaamshouding. Ook bij slaapproblemen, (faal)angst en hoofdpijn kan yoga een goede uitwerking hebben. Kinderen die veel onrust ervaren, boze buien hebben of in hun hoofd zitten, kunnen leren hun hoofd leeg te maken. Kortom, kinderyoga is voor iedereen!
 
Het belangrijkste is dat een kind er plezier aan beleeft en spelenderwijs de eigen (fysieke) grenzen leert kennen. Het gaat er bij kinderyoga niet om hoe soepel je bent of hoe lang je een oefening vol kunt houden. Het gaat er juist om dat kinderen leren voelen waar de grenzen van hun lichaam liggen en daarnaar te leren luisteren.
 
Ga naar de pagina hoe ziet een kinderyogales er uit? om meer te lezen over de inhoud en werkwijze van kinderyoga bij De kleine krijger.