Hoe ziet een kinderyogales er uit?

De wortels van de yoga liggen in India. Het woord ‘yoga’ komt uit het Sanskriet en betekent: ‘verbinding’. Het gaat hierbij vooral om de verbinding met jezelf, maar ook zeker met de wereld en de mensen om je heen. Veel oefeningen uit de yoga zijn ontleend aan de dierenwereld. Niet voor niets hebben oefeningen vaak dierennamen als de cobra, de arend of de vlinder. Kinderen hebben er tijdens de kinderyogales plezier in om te brullen als een leeuw, te fladderen als een vlinder of zich uit te strekken als een kat.
 

Kinderyoga is echter meer dan het doen van losse oefeningen uit de yoga. Er wordt veel gewerkt met thema’s en daaromheen worden de lessen gegeven. Voorbeelden van thema’s zijn de seizoenen, de jungle, de dierentuin, vriendschap en kleuren. Ook een prentenboek kan de basis van een kinderyogales zijn.

Thematafeltje met vlinder | kinderyogales | De Kleine Krijger | Kinderyoga

 

Kinderen zijn op een speelse, creatieve en ontspannen manier met hun lichaam bezig. Binnen een thema worden yoga-oefeningen gecombineerd met activiteiten als zang, dans, muziek en tekenen. Deze werkvormen bevorderen de creativiteit, de sociale vaardigheden en het zelfbewustzijn. Er is ook veel aandacht voor ademhalingsoefeningen en ontspanning.
 

Opbouw van een kinderyogales

Hoewel elke kinderyogales qua thema weer anders zal zijn, zit er wel een bepaalde opbouw in de lessen. Aan het begin van de les komen de kinderen binnen en kunnen ze vast een matje zoeken om op te zitten. In het midden ligt een doek met daarop voorwerpen die te maken hebben met het thema. Wanneer iedereen er is en we elkaar welkom hebben geheten, gaat het kaarsje aan en begint de les.

 

Om eventuele spanning, drukte en emoties los te laten beginnen we altijd met een korte visualisatie om ons hoofd leeg te maken en ruimte te maken voor de les die gaat komen. Dat gebeurt al in het thema van de les. Daarna doen we een aantal oefeningen en yogaspelletjes om onze spieren op te warmen, zodat we niet met stijve spieren aan de yoga-oefeningen beginnen. Een van de oefeningen die vaak terug komt, is bijvoorbeeld de kinderzonnegroet.

 

Daarna neem ik de kinderen verder mee in het thema en gaan we verder met de yoga-oefeningen die wat actiever zijn. Het gaat daarbij niet om hoe ver de kinderen kunnen komen of hoe lang ze een oefening vast kunnen houden. De kinderen leren dat je een oefening wel wat mag voelen trekken, maar dat het geen pijn mag doen. Wanneer dat is, hangt helemaal af van je eigen lichaam en het gaat erom daarnaar te leren luisteren.

 

Na de actievere oefeningen gaan we weer wat afbouwen. Dat kan door middel van een spel, een oefening op muziek, maar ook door het maken van een tekening of een mandala met stenen of schelpen. We eindigen de les altijd met een langere geleidende meditatie op muziek. De kinderen hoeven even niets te doen met hun lichaam en luisteren naar het begeleidende verhaal dat ik vertel. Deze geleide meditaties zijn speciaal voor kinderen en helpen kinderen om zich bewuster te worden van wat ze in hun lichaam voelen, zoals hun ademhaling of gespannen spieren.

 

Afronding van de kinderyogales

Wanneer iedereen door het geluid van de klankschaal of de gong weer terug is gekomen uit de meditatie, sluiten we de les af in de kring. Er is ruimte voor de kinderen om te delen wat ze hebben ervaren, hoe ze het vonden en vragen te stellen als ze die hebben. 

 

Bij de kinderyogales draait het vooral om het plezierig bewegen binnen een veilige omgeving. Elk kind mag zichzelf zijn en van daaruit ontdekken wat er allemaal in zichzelf verborgen zit. Om die veilige omgeving te kunnen waarborgen werk ik met kleine groepen van 8-10 kinderen.

 

Kijk bij praktische informatie om meer te weten te komen over de leslocatie en de kosten van kinderyoga.